Semințele de susan și aportul lor nutrițional

Despre semintele de susan se spune ca sunt cele mai complete alimente in termeni de aport nutritional.Bogate in calciu, in fibre si in antioxidanti, acestea pot oferi numeroase beneficii interesante pentru sanatate.

Aceste seminte au o valoare proteica ridicata si contin o cantitate ridicata de acizi grasi nesaturati, dar si de minerale, precum fierul, zincul si calciul, foarte interesante pentru corp.

Care sunt deci aporturile nutritionale ale semintelor de susan?

Proteine. Este adevarat ca nu contin toti aminoacizii esentiali, dar semintele de susan, la fel ca si toate leguminoasele, sunt foarte bogate in proteine. Combinandu-le cu alte cereale, putem obtine o proteina de cea mai inalta valoare biologica.

Pentru asta, poti adauga cateva seminte de susan la muesli-ul de la micul dejun.

Lipidele. Unul din compusii vedeta ai semintelor de susan, sunt fara doar si poate acizii lor grasi esentiali, omega 3 si omega 6. Acesti acizi sunt cei mai importanti si cei mai benefici pentru sanatatea corpului.

Vorbim despre acizi grasi esentiali, deoarece corpul nostru nu poate sa ii fabrice. Trebuie deci sa ii ingeram prin intermediul regimului nostru alimentar. Acesti acizi grasi sunt extrem de benefici pentru sistemul cardiovascular, deoarece pot reduce presiunea arteriala si preveni maladiile legate de o proasta stare a arterelor.

Glucidele. O alta proprietate remarcabila a semintelor de susan o reprezinta aportul lor interesant si important de fibre, un tip foarte special de glucide. Fibrele sunt esentiale pentru mentinerea unei bune sanatati intestinale deoarece actioneaza la fel ca si o perie care curata in profunzime elementele care raman depuse pe peretii intestinali.

Vitaminele. Semintele de susan contin vitamine din grupa B- B1, B3, B6 si acid folic. Aceste vitamine sunt esentiale pentru buna sanatate a pielii si a tesuturilor si favorizeaza buna functionare a inimii si a muschilor.

Mai contin de asemenea, o cantitate importanta de vitamina E. Este vorba despre una din cele mai antioxidante vitamine, capabila sa contracareze efectele neplacute ale radicalilor liberi.

Minerale. Semintele de susan contin numeroase minerale precum fosforul, potasiul, zincul si magneziul. Dar cel mai remarcabil lucru este aportul lor de calciu. Semintele de calciu sunt cea mai bogata sursa de calcuiu care nu ar trebui sa lipseasca sin regimul nostru alimentar.

Semintele de susan pot sa protejeze deci sistemul cardiovascular datorita acizilor grasi polinesaturati si pot contribui la ameliorarea depresiei datorita triptofanului pe care il contin. Dar pot proteja si sistemul digestiv datorita actiunii fibrelor si pot preveni osteoporoza datorita calciului pe care il contin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.