Netflix – When They See Us, un serial pe care trebuie să îl vezi

De multa vreme nu am fost atat de captivati de un serial, atat de tare incat sa nu ne putem dezlipi ochii de ecran. Este cazul lui When They See Us care spune povestea a cinci tineri si a unei erori judiciare, cea mai violenta din istoria orasului New York.

Un synopsis care ne provoaca fiori reci pe sira spinarii. Central Park, 19 aprilie 1989. Trisha Meili, in varsta de 28 de ani face jogging la fel ca in fiecare dimineata. Este agresata in mod violent, violata si lasata mai mult moarta decat vie. In acelasi moment, in parc, o gasca de baieti din Harlem se distreaza speriind trecatorii pana cand acest lucru capata o turnura dramatica pentru o parte din ei.

Politia ii aresteaza pe toti. Povestea s-ar fi putut opri aici insa procuroarea Linda Fairstein – interpretata de Felicity Huffman – reuseste sa faca o legatura intre aceste doua incidente si deduce ca vinovatii de viol se regasesc printre tinerii arestati in acea seara. Cei cinci suspecti principali, 4 afro-americani si un hispanic au intre 14-16 ani. Antron McCray, Kevin Richardson, Yusef Salaam, Raymond Santana si Korey Wise sunt interogati si brutalizati, privati de drepturile cele mai elementare precum sunarea unui avocat sau beneficierea de prezenta unui adult de incredere. Politia, convinsa de la inceput ca ei sunt faptasii, nici nu mai investigheaza mai mult. Incepe cosmarul pentru cei 5 tineri.

O eroare judiciara pe fondul rasismului. La finalul a doua procese lungi si istovitoare (unul pentru Yusef, Antron si Raymond si unul pentru Kevin si Korey) pe fondul tensiunilor rasiale si fara vreo dovada materiala, cei cinci minori sunt declarati vinovati de diferite infractiuni, de la viol la agresiune trecand pe la furt. Toti primesc pedeapsa maxima corespunzatoare capului de acuzatie.

Patru din baieti sunt trimisi in centre de detentie pentru minori insa Korey Wise care este singurul cu varsta de 16 ani in momentul comiterii faptei, este trimis la inchisoarea penru adulti din Rikers Island. Dintre toti, el este cel mai afectat. Incarcerea sa transforma cosmarul intr-un cosmar si mai mare.

Lunile trec, baietii sunt eliberati, readaptarea este dificila. When They See Us este genul de serial care ti se lipeste de retina si care trezeste in noi intrebari profunde, care ne marcheaza. Si este un serial mult prea rar pentru a nu vorbi despre el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.