Fuchsia – ce este noul OS de la Google și care este utilitatea sa ?

Stim deja ca Google lucreaza la un nou sistem de explorare: Fuchsia. Insa ce este Fuchsia si care este utilitatea sa? Iata tot ce stim in legatura cu acest subiect.

In urma cu ceva vreme deja, in august 2016 mai exact, Google anunta dezvoltarea unui nou sistem de operare. Proiectul a capatat rapid forma, Google a comunicat din ce in ce mai multe informatii cu privire la aceasta filozofie… insa nu in mod necesar si scopul sau final.

Acest nou sistem de explorare este bazat pe Linux, cum este si cazul lui Android sau Chrome OS, insa pe nucleul Zircon (fostul Magenta). Zircon este ceea ce denumim un « microkernel », un nucleu de sistem redus la cea mai simpla utilitate pentru a putea permite lansarea de aplicatii. In general astfel de nuclee sunt folosite la produsele mai mici precum ceasurile inteligente ceea ce ne duce cu gandul ca Google Fuchsia ar putea fi un nou proiect pentru a inlocui unele forks precum Android TV sau Android Wear (devenit Wear OS).

Fuchsia a evoluat de-a lungul vremii si permite gestionarea accesului la materiale si comunicatii diverse, dar si aplicatii. Este organizat intr-un sistem de straturi:
– Zircon – nucleul sistemului, are drept misiune principala accesul la materiale si comunicatii intre software-uri.
– Garnet – al doilea strat primordial al OS. Administreaza unele sarcini comune, cele mai bazice din OS precum instalarea unui sofware. Garnet integreaza in egala masura Escher, un motor si Amber, sistemul care se va ocupa de actualizarea sistemului de explorare Fuchsia.
– Peridot – al treilea strat al OS se ocupa de gestionarea aplicatiilor si de design-ul lor modular. Integreaza in egala masura Ledger, sincronizarea online a datelor si Maxwell, inteligenta artificiala a OS.
– Topaz – ultimul strat al OS, are o sarcina destul de importanta, se ocupa de design si aplicatii.

Aceasta organizare in forma de straturi este menita sa faciliteze programarea dar si personalizarea.

Google Fuchsia a primit interfata de utilizator in 2017. Aici s-au putut observa primele intentii ale dezvoltatorului. Acest nou OS obliga la invatarea unor noi principii de functionare. Fuchsia OS va fi destinat tuturor tipurilor de aparate, fie ca este vorba de un smartphone, o tableta, un laptop sau un obiect inteligent. Interfata utilizatorului in cazul Google Fuchsia nu mai este bazata pe Armadillo. Trei proiecte au fost lansate – Dugonglass, Dragonglass si Flamingo.

La deschiderea sistemului gasim unele configuratii clasice si fluxul asemanator lui Google Now. Acesta este capabil sa interactioneze mai profund cu sistemul si sa deschida aplicatiile. Aplicatiile sistemului de operare Fuchsia sunt destul de speciale deoarece sunt decupate in module. Fuchsia este in egala masura gandit pentru dezvoltatori. In plus, Fuchsia OS suporta Swift, un limbaj de programare propulsat de Apple.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.