Despre filmul The Favourite

Regizorul face un efort considerabil pentru a soca prin limbajul folosit de personajele sale, dar si prin limbajul cinematografic pe care il ofera. Rezultatul este un film care ramane cu usurinta in miontea celor care il urmaresc. Acesta este cazul filmului The Favorite, acesta devenind si el rapid un film pe care pana si criticii de la Academie l-au apreciat si l-au introdus in cursa pentru premii. Acesta este un film istoric, el fiind insa unul cum nu a mai fost facut pana acum. Yorgos Lanthimos creaza astfel un film deosebit care se doreste a ramane in mintea celor care il vor urmari.

Regina Anne nu are o faima prea mare in istoria Angliei, aceasta fiind eclipsata de regine precum Elizabeth sau Mary. Rolul istoric al acesteia nu este insa de lepadat, ea fiind ultima regina din dinastia Stuart. Ea a avut o multime de probleme de sanatate atat fizica, cat si mentala semanand mai degraba ca urmasii ei la tron din Casa de Hanover. Atmosfera palatelor si a curtii regale din secolul 18 este reconstruita pefrect in acest film. Este urmata o rigozitate demna de cele mai cunoscute filme ale studiourilor britanice.

Personajele care populeaza filmul sunt departe de reprezentarile conventionale, fiind vorba despre o puternica viziune feminista. Intrigile politice sunt dominate de femei, dar este vorba despre femei care au suferit numeroase traume datorita hartuirilor sexuale permanente, dar si a violurilor. Ele ajung astfel sa se razbune pe lumea barbatilor cu varf si indesat. Regina domneste ca suveran, aceasta jucand pe degete primii ministri ai Parlamentului cu ajutorul favoritelor sale Lady Sarah si noii sosite Abigail.

Firul principal al povestii este reprezentat de conflictul intre favorita tanara si arivista si favorita „en title” care isi face loc in anturajul reginei, ea ajungand mult mai aproape de aceasta. Acest film are o multime de calitati, tripleta de actrite din acesta este una fenomenala. Relatiile acestui triunghi este unul interesant, el dominand foarte mult povestea. Atat scenele, cat si dialogurile au sclipiri formidabile de umor. Avalansa de profanitati este una care pare a fi destul de comuna la curte. Acest film are o multime de parti bune, de aceea veti vedea ca el va va face placere sa-l urmariti. Un astfel de film poate fi urmarit de oricine prefera tipul de filme istorice si cu siguranta nu va fi dezamagait de el. Filmul este unul interesant si pe placul tuturor.