De ce ar trebui sa faci cure cu chimion?

Stiai ca mirodenia, nu prea apreciata, chimionul, este o planta miraculoasa in Ayurveda? Aceasta mirodenie cu o savoare atat de particulara este un activ “must have” in medicina traditionala Indiana. Virtutile sale medicinale, foarte multa vreme ignorate, sunt azi un lucru sigur si demonstrate de mai multe studii.

Iata deci de ce ar trebui sa folosesti cat mai mult chimionul si de ce ar trebui sa incerci o cura pe baza de chimion.

In Evul Mediu, chimionul se folosea pentru a alunga spiritele rele. In zilele noastre, se foloseste in bucatarie, singur sau in amestec alaturi de alte condimente. Intra mai ales in compozitia preparatelor precum curry sau ras el hanout.

Chiar si cei care sunt innebuniti dupa chimion, il consuma in cantitati mici. Se poate profita deci de virtutile sale farmacologice, doar daca se va consuma in cantitati mai mari. Asta propune in orice caz, Ayurveda.

Chimionul se recomanda mai ales pentru a « atata » enzimele digestive – focul digestiv, cel mai adesea in asociere cu cardamomul. Dar mai are o multime de alte virtuti minunate.

Proprietati digestive de necontstat. Chiar daca vrei mereu sa conusmi ce e mai bun pentru tine, este foarte important sa reusesti sa le asimilezi asa cum trebuie. Este unul din interesele majore ale chimionului- este cel care stimuleaza productia de enzime intestinale, favorizand asimilarea de alimente, indiferent de tipul lor. Poate favoriza in acelasi timp si asimilarea de minerale – calciul fier sau potasiu. Poate facilita astfel digestia si reduce balonarila abdominale. Si cum are o actiune anti-inflamatorie, poate calma in acelasi timp si arsurile la stomac sau spasmele.

Iata un truc pentru a face ca varza sau alte leguminoase sa fie mai usor de digerat- adauga in apa o lingurita de seminte de chimion la inceputul prepararii lor.

Un atu detox. Aceasta mirodenie bogata in fitosteroli este un aliat de pret pentru digestie. Iti va afina astfel silueta si te va ajuta sa te debarasezi de toxinele care ii afecteaza echilibrul. Consumul sau zilnic, sub forma de ceai, te ajuta sa reglezi apetitul si deci sa scapi fara frustrari si privari de 1, 5 kilograme in 3 saptamani.