Cum putem să prelungim tinerețea creierului

Pentru a menține o activitate intensă a creierului pe tot parcursul vieții, este necesar să se acorde o atenție suficientă prevenirii îmbătrânirii. Pentru a face acest lucru, trebuie să vă familiarizați cu posibilele cauze ale scăderii activității creierului și să aflați ce exerciții vor ajuta la prevenirea acestor procese distructive.

Cauzele îmbătrânirii rapide a creierului

Sub îmbătrânirea creierului, specialiștii înțeleg că o persoană are una sau mai multe stări.

 • Afectarea funcției conductive a neuronilor creierului. Neuronii creierului uman sunt acoperiți cu o teacă de mielină constând din acizi grași. Ca urmare a activării procesului de îmbătrânire a corpului, a malnutriției și a lipsei cronice de somn, această teacă este uzată. Oamenii de stiinta au descoperit ca creierul poate sa aiba astfel de manifestari distructive dupa varsta de 40 de ani.
 • Îmbătrânirea glandei pineale. Epifiza reprezinta regiunea creierului responsabilă de sinteza melatoninei (hormonul somnului). După varsta de 30 de ani, producția sa scade treptat, ceea ce duce la insomnie frecventă la vârstnici. Slăbirea treptată a funcțiilor glandei pineale determină îmbătrânirea rapidă a întregului organism și crește riscul de apariție a cancerului. Pentru a preveni îmbătrânirea rapidă a acestei părți a creierului, persoanele de peste 40 de ani trebuie să utilizeze preparate care conțin melatonină, precum și produse bogate în triptofan (nuci, legume, hrișcă și banane).

Exerciții pentru creșterea activității creierului

Pentru ca creierul să-și păstreze activitatea normală, este necesar să se asigure o bună comunicare între celulele nervoase. Conform studiilor recente, s-a stabilit că buna funcționare a acestor celule poate fi restaurată utilizând gimnastica mentală. Exercițiile special selectate nu numai ca stimulează memoria, ci sunt și o excelentă prevenire a îmbătrânirii precoce a creierului.

Creierul uman, ca si corpul, are nevoie de exercitii speciale care pot prelungi tineretea si sanatatea. Exercițiile de mai jos sunt simple și nu necesită instruire anterioară.

 • Schimbare de decor. Percepția unui nou mediu influențează creierul uman în modul cel mai pozitiv. Puteți schimba mediul familial vizitând noi locuri (parcuri, magazine, centre de fitness).
 • Noi mirosuri. O modalitate bună de a “trezi” creierul este de a inspira noi arome. În acest scop, puteți achiziționa diverse uleiuri esențiale sau săculețe aromatizate.
 • Mersul pe întuneric. Acest exercitiu mărește concentrația și pregătește memoria. O persoană care temporar nu folosește organele de vedere, alte simțuri sunt foarte exacerbate, ceea ce stimulează și creierul.
 • Schimbă mâinile. Majoritatea oamenilor din viața lor de zi cu zi își folosesc mâna predominanta. Pentru a antrena creierul, puteți efectua orice acțiune cu cealaltă mână.
 • Menținerea încrederii. Încrederea în sine implică alegerea activităților care inițial provoacă unele dificultăți. Creierul în astfel de condiții este mult mai rapid activat pentru a rezolva sarcinile.
 • Citirea de noi cărți. Experții sugerează citirea periodica a cărților sau revistelor care anterior nu au stârnit interes. Obținerea de noi informații vă permite să activați abilitățile intelectuale.
 • Vizionarea fără sunet a televizorului. Oprirea sunetului televizorului atunci când vizionați filme sau emisiuni TV și încercând să reproduceți în mod independent dialogurile personajelor stimulează gândirea și contribuie la revitalizarea creierului.

Cum să păstrăm creierul tânăr?

Pentru a rămâne întotdeauna plini de energie, creativitate și de a avea o memorie bună, trebuie să aveți grijă să mențineți tinerețea creierului. Cu toate acestea, un stil de viață sedentar, o dietă nesănătoasă, obiceiuri proaste și multe altele îngreunează funcționarea corectă a creierului în timp. Puteți opri îmbătrânirea rapidă a acestuia, urmând cateva reguli simple.

 • Nutriția corectă. Organizarea unei diete echilibrate are un efect pozitiv nu numai asupra stării generale a sănătății, ci și asupra creierului. Prin urmare, este necesar un aport suficient de fructe proaspete, legume, precum și de carne slabă și de pește pentru a menține activitatea creierului.
 • Sport regulat. Activitatea motrică este, de asemenea, importantă pentru funcționarea normală a celulelor creierului. La urma urmei, îmbunătățește circulația sângelui și stimulează regenerarea țesutului. În plus, activitatea fizică vă permite să faceți față anxietății și depresiei. Experții recomandă să se acorde atenție efortului fizic pentru cel puțin 30 de minute pe zi.
 • Somnul de noapte. În timpul unui somn de noapte, creierul elimina din neurotoxine, ale căror acumulare provoacă dezvoltarea diferitelor boli ale sistemului nervos. Deoarece procesul de purificare este destul de lent, o persoană are nevoie de un somn sănătos de cel putin opt ore.
 • Menținerea unei bune socializări. Omul nu poate trăi în afara societății. Dar, în timp, cercul de comunicare al oamenilor se restrânge în mod inevitabil, oamenii încep să vorbească mai puțin unul cu celălalt. Oamenii de știință au descoperit că menținerea relațiilor sănătoase cu familia și prietenii contribuie la menținerea activității normale a creierului la bătrânețe.