Ce vitamine luate în exces sunt periculoase pentru corp

Aproape toată lumea știe despre beneficiile vitaminelor. Deficitul lor duce la o deteriorare a imunității, procese metabolice afectate, performanță redusă. Dar excedentul lor poate provoca, de asemenea, probleme grave de sănătate.

Din ce cauză apare excesul de vitamine?

Hipervitaminoza este o afecțiune caracterizată printr-un exces de una sau mai multe vitamine din organism. Aceasta poate fi acuta, cu o doză unică de preparate de vitamine. Există, de asemenea, o formă cronică, în cazul administrării sistematice de doze mari de multivitamine. Prima variantă este mai des diagnosticată, deoarece un exces de vitamine este eliminat treptat în mod independent din organism.

Astăzi, hipervitaminoza devine tot mai frecventă. Experții asociază acest fenomen cu accesul gratuit al medicamentelor în farmacii. Mulți oameni cred că luarea sistematică a vitaminelor este o cale directă către sănătate și încep să ia tot felul de suplimente alimentare fără să se consulte mai întâi cu un medic. În același timp, copiii suferă de hipervitaminoza la fel de des ca si adulții.

Simptomele hipervitaminozei

Vitaminele sunt împărțite în două grupuri. Solubile în apă (C și grupa B), care sunt eliminate rapid din organism, astfel încât hipervitaminoza lor este mai puțin frecventă. Solubile în grăsimi (A, D, E și K) se pot acumula, ceea ce duce adesea la hipervitaminoză.

  • Simptomele supradozajului cu vitaminele din grupa A. În forma acută, există dureri de cap intense, pierderea apetitului, fotofobie. În cazurile severe, poate să apară depresie sau dezvoltarea convulsiilor. În formă cronică, simptomele sunt aceleași, doar mai puțin pronunțate. În plus, poate să apară uscarea pielii, unghii fragile, afectarea vederii.
  • Simptomele acute și cronice ale hipervitaminozei grupului B sunt similare unul cu celălalt. In caz de supradozaj cu vitamina B2, poate sa apara o erupție cutanată, mâncărime a pielii, o creștere a temperaturii corpului și o puternică sensibilitate la lumina soarelui. Posibile probleme ale ficatului, pierderea sensibilității la nivelul membrelor inferioare, durerea în întregul corp, deteriorarea bunăstării generale sunt caracteristice pentru aportul de cantități mari de vitamina B6. Hipervitaminoza B9 este periculoasă deoarece pot sa apara convulsii tonice în mușchii gambei. O supradoză de vitamina B12 este destul de rară si se manifesta de obicei prin reacții alergice si posibile tromboze venoase profunde.
  • Hipervitaminoza C este cea mai frecventă. Mulți oameni știu despre efectul său benefic asupra imunității și încep să o ia aproape necontrolat. Mai ales în sezonul de creștere a răcelii, toamna, iarna. Supradozajul cu vitamina C se manifestă prin tulburări de somn (cel mai adesea insomnie), tulburări de vedere și probleme cu ciclul menstrual la femei.
  • Cu aportul excesiv de vitamina D există o scădere accentuată a poftei de mâncare, sete constantă, somnolență, creșterea tensiunii arteriale și scăderea frecvenței cardiace.

Când apar primele simptome de hipervitaminoză, este necesar să nu mai luați preparate de multivitamine și să consultați un medic pentru examinare și prescriere a terapiei.

Este mai bine să treceți la o nutriție adecvată

O alimentație corectă va ajuta la evitarea lipsei de vitamine în organism. În primul rând, aceasta este o cantitate suficientă de legume și fructe de sezon (sfecla, morcovi, ardei, mere, caise). Un număr mare de oligoelemente esențiale sunt în alimentele verzi (castraveți, patrunjel).

În plus, meniul trebuie să includă cereale (conțin vitamine din grupa B), pește (A și D), carne și uleiuri vegetale. Cu o dietă echilibrată care vă permite să includeți toate substanțele nutritive necesare organismului, riscul de deficiență a vitaminei este redus semnificativ.

Același lucru se aplică probioticelor, medicamente sau produse care conțin microorganisme vii. În unele cazuri, utilizarea probioticelor este justificată. Acestea sunt recomandate pentru disbacterioza, probleme ale intestinului, în perioada postoperatorie de recuperare. Dar pentru a prescrie medicamentul necesar, dozajul și durata administrării acestuia ar trebui să se facă de către medic după examinare. Administrarea necontrolată a unor astfel produse poate duce la probleme de sănătate semnificative.

Pentru a normaliza activitatea intestinului, introduceți in meniul zilnic produsele lactate, precum kefir, iaurt.

Prevenirea hipervitaminozelor

Cea mai bună prevenire a hipervitaminozelor este luarea multivitaminelor strict după cum este necesar și după prescrierea medicului. În perioada de vară-toamnă, cu o disponibilitate suficientă de fructe și legume sezoniere, este mai bine să se abordeze problemele de raționalizare a alimentelor și să nu se ajungă la farmacie pentru noi medicamente.

Dacă, la urma urmei, este necesar să luați vitamine, atunci alegerea lor trebuie abordată cu atenție, prin consultarea cu medicul sau farmacistul înainte de a le cumpăra. Există o serie de medicamente destinate utilizării de către sportivii și persoanele cu activitate fizică crescută. Dozele de vitamine din astfel de medicamente sunt de mai multe ori mai mari. Și oamenii care conduc un stil de viață sedentar, nu se potrivesc cu acestea.

O alimentație corectă, o atitudine atentă față de sănătate și o consultare la timp cu specialiștii medicali, vor contribui la evitarea dezvoltării unei astfel de stări, cum ar fi hipervitaminoza.